7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Nove odluke o registraciji vozila u Njemačkoj: Evo kakve olakšice stižu Nijemcima

Papiri, potvrda o registraciji – u Njemačkoj postoje brojne formalnosti i pravila za cestovni promet. Ranije je svako ko je kupio novi ili korišteni automobil prvo morao registrovati vozilo u zavodu za registraciju vozila, navode njemački mediji.

Ali ubuduće će biti lakše, jer od septembra na snagu stiže jedna inovacija koja bi trebala omogućiti svim vozačima da odmah koriste svoja vozila. Ali, kako funkcioniše registracija novog vozila? Šta vozači moraju uzeti u obzir?

Vozite do deset dana bez dokumenata vozila

Već u februaru Vlada je odobrila novu odluku. Zahvaljujući njoj od septembra će se primjenjivati ​​i obnovljena odluka o registarskim oznakama i nova odluka o registraciji. Od 1. septembra 2023. vozači će moći sudjelovati u cestovnom prometu odmah nakon digitalne preregistracije vozila. Digitalna obavijest o registraciji tada služi kao dokaz o ispravnosti vozila.

Međutim, kako bi to učinili, vozači također moraju digitalno registrovati svoja vozila, a zatim sa sobom nositi digitalnu obavijest o registraciji.

Nema više čekanja

Korisna stvar u novoj odluci o registraciji vozila je da na ovaj način vlasnici automobila više ne moraju čekati na slanje i popunjavanje dokumenata vozila, nego mogu odmah voziti bez njih, objašnjeno je iz Ministarstva prometa. Vozači tada mogu voziti svoj automobil do deset dana bez papira i s digitalnom potvrdom, prenosi Radio Sarajevo.

Zahtjev za posebne registarske oznake, kao što su E-registarske oznake, klasične automobilske oznake i sezonske registarske oznake, mogu se podnijeti i digitalno.

Savezne zemlje odgovorne su za provedbu propisa, a podržava ih i-Kfz projektni tim, piše Fenix-magazin.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti