Obitelji iz Makljenovca ne žele napustiti poplavljene kuće

Obitelji iz Makljenovca ne žele napustiti poplavljene kuće

393
0
PODIJELI

Stanje i dalje kritično, još uvijek je na snazi stanje prirodne nepogode. Za vrijeme trajanja opasnosti od poplava poduzete su sljedeće mjere i radnje:

Dana 15.05.2014. godine u 8.30h Stožer civilne zaštite je donio odluku o proglašenju inzvarednog stanja zbog opasnosti od poplave.

Utvrđena je radna obveza za poduzeća:
– JKP,
– Dom zdravlja,
– Radio Usora,
– Općinska uprava i aktivirana je Jedinica civilne zaštite.

Uvedeno je dežurstvo u zgradi općine Usora 0-24h i stalno praćenje stanja na terenu.

Stalno se obilaze najkritičnija područja: Makljenovac, Žabljak, Tokići i Omanjska polje te su osigurani vreće i pijesak za podizanje zečijih nasipa.

Veliki problem predstavlja nedostatak pitke vode, električne energije i telefona u nekoliko mjesnih zajednjica općine Usora (Makljenovac, Ularice i Alibegovci). Služba civilne zaštite zajedno sa JKP Usora i Crvenim križom Usora doprema pitku vodu i hranu ugroženom stanovništvu te obavještavamo sve građane da racionalno koriste pitku vodu.

Putna komunikacija na više mjesta je u prekidu, angažirana je dodatna mehanizacija kako bi se osposobio važan putni pravac Alibegovci-Tešanjka odnosno izlaz na magistralnu cestu M17. U Srednjoj Omanjskoj put prema Jelahu je otežan ali prohodan za osobne automobile dok je jedini put prema Makljenovcu kroz Periće u Ularicama. U tijeku su pripreme za postavljanje privemenih prometnih putokaza za građane iz Doboja koji dolaze po nabavu hrane, vode, lijekova i drugih potrepština.

U MZ Žabljak najkritičnije je u dijelu Industrijske zone gdje se pravi nasip i pokušava obraniti nekoliko industrijskih objekata i više desetina kuća.

Voda je također došla do srednje škole „Stjepan Radić“ u Žabljaku, pokušava se na sve načine zaštiti školu od poplave. Pozivaju se svi radno sposobni ljudi da se stave na raspolaganje u svojim mjesnim zajednicama i da pomognu obranu od poplave.

U MZ Makljenovac dvije obitelji se nalaze u svojim kućama koje su poplavljene i odbijaju izaći. S njima se redovno vrši komunikacija i doprema im se pitka voda i hrana.

Usljed obilnih kiša pojavilo se desetak klizišta većih ramjera te je pričinjena velika materijalna šteta. Klizišta se nalaze u neposrednoj blizini stambenih objekata te postoji opasnost od urušavanja i ugrožava ljude koji žive u blizini. Najveća zabilježena klizišta su u Bratićima i Bejićima. Pozivaju se građani koji primjete klizišta da prijave u Službu civilne zaštite općine Usora.

Vrlo teško se komunicira sa Jedinicama zaštite i spašavanja i ljudima na terenu, većina mjesnih zajednica nema telefonsku komunikaciju a mobilne mreže su dijelom u prekidu što u velikoj mjeri otežava rad i provođenje mjera i aktivnosti u zaštiti od poplava u općini Usora.

Također obavještavamo građane općine Usora da mogu sve probleme prijaviti u Službu civilne zaštite na brojeve telefona: 032/893-479 i na mobilne telefone 063/374-259 i 063 379-422.

Dodano 16/05/2014 16:00 sati
Prijavljena su mnoga klizišta na području cijele općine Usora kao i mnogi odroni na svih kategorija cesta.
Primjetan je pad vodostaja rijeke Bosne, rijeke Usora i njenihg pritoka, kao i zaobalnih voda, navodi se iz OS CZ.

NEMA KOMENTARA