2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Omekšivač za veš ima više koristi: Posuđe, radijatori, tapete…

Omekšivač ne mora samo služiti samo za veš, već ima široku primjenu u kućanstvu. Zapravo, može vam pomoći očistiti i osvježiti cijeli dom, a pokazao se odličnim i za skidanje starih tapeta.

Odličan za čišćenje lajsni i radijatora
Sve što trebate napraviti je pomiješati malo omekšivača za veš sa toplom vodom pa uzeti krpicu od mikrofibre, namočiti je, iscijediti i time prebrisati prljave lajsne i radijatore. Osim što će biti čisti, kuća će vam divno zamirisati.

Pomaže kod brisanja prašine
Nekoliko kapi omekšivača stavite na krpu za brisanje prašine te prebrišite površine i predmete u kući. To djeluje na statički elektricitet, koji inače pogoduje sakupljanju prašine – to zapravo sprječava njegovo stvaranje. Osim toga, i to će dodatno namirisati prostor.

Za sjaj glatkih površina i stakla
Napravite sredstvo za poliranje tako da pomiješate omekšivač s vodom, u omjeru 1:4 (npr. jednu čašicu omekšivača i četiri vode). Ulijte u bocu s raspršivačem, pošpricajte po glatko površini i prebrišite suhom krpicom. Ovaj pripravak je pogodan i za staklene površine te tuš kabine.

Pomaže skinuti stare tapete 

Pomiješajte u nekoj posudi pun čep omekšivača i četiri čaše tople vode (oko 1 litre) i spužvom nanosite na tapete koje želite ukloniti sa zida. Umjesto spužve možete koristiti i sprej. Važno je da je voda cijelo vrijeme topla. Mješavinu nanosite na dio tapete pa ogulite dok je još mokra, i tako redom.

Omekšava kistove za bojenje
Nakon upotrebe i pranja kistova za slikanje, bojanje zidova itd. operite ih i u vodi u koju ste stavili nekoliko kapi omekšivača. Dobro ih osušite i ostat će mekani do sljedećeg bojanja.

Zapečena hrana lakše se čisti
Zaboravite struganje žicom! Umjesto toga napunite, na primjer, lonac na kojem su slojevi zapečene hrane vodom u koju ste dodali malo omekšivača, ostavite oko sat vremena i naslage ćete lako ukloniti.

Uklanja tvrdokorne mrlje s prozora
Umjesto da sasušene naslage na prozorima premazujete vodom  i pokušavate ukloniti, premažite ih s malo omekšivača, pričekajte deset minuta i obrišite vlažnom krpom. Potom prozore operite uobičajenim načinom.

Služi i kao osvježivač prostora
Vrlo je jednostavno. U bočicu s raspršivačem ulijte omekšivač i vodu u omjeru 1:3, promućkajte i mješavinom pošpricajte zavjese, kauč, tepih ili unutrašnjost automobila, prtljažnik itd. Mirisat će predivno i dugotrajno, prenosi poratl 24 sata hr.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti