25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Osuđen jer je osumnjičenom za dvostruko ubistvo u BiH pomogao pri pokušaju bijega

U sudu u Beču danas je održano suđenje 18-godišnjem mladiću koji se tereti da je avgusta, 2023. godine pomogao pri pokušaju bijega 38-godišnjem državljaninu Bosne i Hercegovine, koji u Austriji čeka izručenje BiH gdje ga terete za dvostruko ubistvo.

Kako se moglo danas čuti, majka ovog 18-godišnjaka je nekada bila u vezi sa zatvorenikom, i oni su skovali plan njegovog bijega iz zatvora St. Pölten, gdje se tada nalazio.

Mladić je danas osuđen uslovno na 15 mjeseci zatvora, od kojih pet mora obavezno da odsluži.

Inače, kako prenose mediji, riječ je o pokušaju bijega, jer je plan propao u posljednjoj sekundi. Naime, mladić je došao pred zatvor, prebacio konopac preko zida zatvora, a zatim se odvezao. I možda bi sve i uspjelo da konopac, kojim se bh. zatvorenik pokušao popeti uz zid, nije pukao! Tako je cijeli plan osujećen, a zatvorenik je prebačen u novi zatvor, sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Mladić je danas priznao da ga je zatvorenik, bivši partner njegove majke nazvao i predložio mu ovaj plan, na šta je on pristao:

“Bio sam glup i naivan. Nadao sam se da će me platiti za to”, rekao je danas ovaj mladić na suđenju.

U sve to se umiješala i predsjedavajuća sutkinja, koja ga je pitala:”Da li si znao kome pomažeš? Da li si znao zbog čega je on u zatvoru? On čeka izručenje BiH jer se sumnjiči za dvostruko ubistvo”, rekla mu je sutkinja, još jednom naglašavajući da je pokušao da pomogne dvostrukom ubici.

Inače, na austrijskom sudu treba da se pojavi i zatvorenik koji je pokušao da pobjegne, ali njegovo suđenje je odloženo do maja mjeseca. Trenutno se nalazi u zatvoru Stein gdje su smješteni okorjeli kriminalci i ubice, pišu Nezavisne novine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti