37.2 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Pjesnik i borac za mir: Profil Maid Čorbića – pisca čija poezija obara granice i osvaja svijet

U svijetu gdje se riječi nerijetko bore za pažnju, postoji figura koja svojom poezijom nije samo osvajala nagrade, već je svojim angažmanom i djelovanjem postala simbol jedinstva i mira.

Maid Čorbić, mladi pjesnik iz Tuzle, nije samo autor čije su riječi dotakle srca širom svijeta, već je i aktivni zagovornik humanosti i pravde. Kroz njegovu priču, otvara se prozor u svijet umjetnosti, angažmana i ljubavi prema riječima koje imaju moć da mijenjaju svijet.

Maid Čorbić iz Tuzle, 24 godine. U slobodno vrijeme piše poeziju koja je u više navrata bila pohvaljena, te nagrađivana. Također voli pomagati drugima oko sebe, te je član WLFPH za jedinstvo i mir u svijetu. Trenutačno je urednik portala Prve Umetničke Balkanske Svemirijade na čelu sa Dijanom Uherek Stevanović, te selektor nekoliko takmičenja na toj stranici koja ima za cilj da spoji sve pjesnike širom svijeta. Mnoga djela su također objavljena u antologijama i časopisima (Čile, Španija, Ekvador, Bosna i Hercegovina, Indija, Indonezija, Butan, Birland, Španija i dr.), kao i štampani primjerci antologije pjesama „More na dlanu“ i „Priče iz izolacije“, te „Kosovski Božur“ koji je izašao iz publikacije 2020 godine. Svojim trudom i radom je dosegnuo mnogobrojna poznanstva diljem svijeta, pri čemu je u 2020. godini proglašen poetom godine u Indo-Universe grupi koja se također bavi dobročinstvom. Također osoba koja se zalaže za pravdu i ispred sebe ima mnogobrojna poznanstva. Ono što ga izdvaja od drugih jeste temperamentnost i pjesme koje najčešće opisuje kao realistične, ali i ljubavne koje imaju uvijek tužan karakter na kulminaciji pisanoga traga.

Maid je globalni autor 44. svjetske kulture i osnivač internacionalnog konkursa “Pisano Pero” i globalnog”Mirom Protiv Rata”. Njegove pjesme su širom svijeta prepozate i kao globalni autor nesebično pomaže drugima oko sebe u pisanom tragu. Kao mladi autor je prepoznat na Facebooku koji ima preko 10.000 diploma i nagrada. Na takmičenju “Musa Ćazim Ćatić” za 2024. godinu je osvajač šestog mjesta u oblasti proze i četvrto u oblasti poezije. Njegovi radovi su obišle i strane publikacije koje vrlo rado ih sa ponosom predstavlja u okruženju.

Dobitnik je nagrade BigBang od strane Radio Kameleona u Tuzli 2021.od strane žirija za svoj pisani trag u takmičarskom segmentu. Također iste godine je proglašen u Indiji poetom godine.Osim ovih nagrada iza sebe ima mnogo antologija koje su obišle čitav svijet i takmičenja lokalnog karaktera. Iza sebe također ima medalju poezije u jednom takmičenju i mnogo saradnji za raznim casopisima sirom svijeta i okoline.

Maid je poeta koji piše najviše ljubavne pjesme ali i refleksivne radove u kojima predstavlja okruzenje u kojem se on nalazi. Vjesto govoreci o istini i raznim stvarima oko njega, ponos je svoje drzave koju je predstavljao tri godine (2020/2023). Vazi za takodjer poetu koja je kriticki revizor i clan globalne asocijacije DGYPA u Bhutanu za segment mladih i razvoj mladih u okruzenju i svijetu i pisanom tragu. Osim toga takodjer je u WLFPHZ koji reprezenta poete svijeta i mirovne vrste autore koji spajaju granice. Ucesnik je Mili Duela i u TOP 500 je u 2021 godini koji je repezentirao Bosnu i Hercegovinu. Takodjer je bio clan Zirija Escritores sin Frontreras koji je iz Spanije kao i Galaxia za internacionalnu nagradu 2021. godine.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti