23 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Roditelji djece s posebnim potrebama iz ZDK negoduju

Nakon što je Skupština ZDK većinom glasova donijela odluku o formiranju Javne ustanove Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama, roditelji i djeca iz Dnevnog centra za roditelje, djecu i omladinu s posebnim potrebama iz Tešnja su izrazili nezadovoljstvo. Oni ističu da je riječ o projektu Udruženja „Humanost“ u okviru kojeg egzistiraju dnevni centri u Zenici, Visokom i Maglaju strahujući da bi dnevni centri u ostalim općinama ZDK bili dovedeni pred kolaps o čemu su se izjasnili i putem javnih rasprava u svojim sredinama.

Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama u Tešnju egzistira već pet godina. Uz finansijsku podršku iz općinske kase od 20.000 KM na godinu, stalnih donacija nemaju. Ipak, tokom četiri dana u sedmici 30 mališana ometenih u razvoju posjećuje centar. Još 120 čeka na red zbog ograničenih kapaciteta. Umjesto čekivane finansijske potpore iz Kantona dobili su odluku prema kojoj će djecu svakodnevno morati voziti u Dnevni centar u Maglaj.

– To su za nas veliki problemi. Nisu to zdrava djeca. Djeca su jednostanvo navikla tu. Dobro im je tu. I sad najedanput neko, zarad neke politike ili interesa ignoriše ovu ranjivu populaciju. Pozivam još jednom kantonalne poslanike i vlasti da s više osjećaja gledaju na ovu djecu – kaže Rasema Hajrić iz Trepča kod Tešnja.
– Ja sam svoje dijete vodila godinu dana u Maglaj i to sam iskusila. Znači, on se razboli u po puta i kud ću ja sa njim. Nit imaš finansijske podrške, niti ti možeš izdržati takvim tempom rada da on ide tamo. Nije to za nas. Ja, kao iskusni roditelj s tim se neću nikada složiti – ističe Senada Joldić iz naselja Tugovići.

U Tešnju su zatečeni činjenicom da su se poslanici Kantonalne skupštine oglušili o negativan stav roditelja devet općina ZDK kada je riječ o formiranju Centra.

– Poražavajuće je da je Skupština izglasala ovu odluku, a nisu prethodno uzeta u obzir mišljenja ovih roditelja. U devet općina kantona roditelji su se na javnoj raspravu negativno izjasnili o ovom projektu, ali to većini poslanika nije značilo ništa – kaže Miralem Mulabdić, predsjednik Udruženja roditelja, djece i omladine s posebnim potrebama Tešanj.

Obećanjima vlasti da će iz navedena tri dnevna centra vremenom izrasti i ostali u ZDK, roditelji ne vjeruju.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti