Rušenje bespravno izgrađenog objekta zakazano za 18. maj

Rušenje bespravno izgrađenog objekta zakazano za 18. maj

694
0
PODIJELI

Muhamed Đonlagić (73) iz Jelaha, koga već prozivaju i Sizifom i Don Kihotom, nikako da ostvari pravdu, bez obzira na to što na svojoj strani ima presude svih mogućih sudova u ovoj državi. Pravna bitka koju Đonlagić vodi, a o tome se u više navrata pisao, traje 20 godina. Čak je i Ustavni sud prije tri godine odlučio da Salih Ćorić, takođe iz Jelaha, mora srušiti kuću koju je bespravno izgradio na državnoj zemlji – tik ispred Muhamedove kuće, tj. gotovo u njegovom dvorištu. Sada je sasvim jasno, siguran je Đonlagić, da se ovdje radi o organiziranoj i sinhroniziranoj opstrukciji presude Ustavnog suda BiH.

muhamed-donlagic

Đonlagić: Elementi organiziranog kriminala

– U stvari, čak bi se moglo reći da sve poprima elemente organiziranog kriminala. Jer, kako shvatiti da Općinski sud Tešanj uporno odugovlači sa zakazivanjem rušenja, a da se istovremeno ostavlja prostor da se fizički prijeti izvođaču radova kojeg je sam sud na tenderu izabrao? Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić bahato izjavljuje “da je presuda Ustavnog suda bespredmetna”, a donedavni predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić  poručio mi je “da se bespravni objekat neće srušiti dok je on živ”. To im nije bilo dovoljno pa su me brutalno pretukli, drsko – u centru Jelaha i u po bijela dana. Sutkinja Besima Ajanović je četvrti put zakazala rušenje za 18. maj. Ako i tada budemo gledali farsu, meni jedino preostaje da odem u SIPA-u – odlučan je Muhamed Đonlagić.

Zapravo će od sudske policije zavisiti provođenje izvršenja. Ako i dalje bude opstrukcije, odnosno sve dok policija ne bude radila svoj posao, odlagaće se ročišta i demoralisati izvođači radova. Čak je i sutkinja Besima Ajanović pozvala izvođače i upozorila ih na brojne teškoće i probleme koje ih očekuju u realizaciji ovog posla. Umjesto da kaže „sud će stvoriti ambijent“ u kome će te vi samo raditi svoj posao zaštićeni od svih problema i incidenata.

Profesor Almin Dautbegović, doktor pravnih nauka kaže da se u ovom predmetu radi o paralizi pravosudnog sistema kakvog ne viđamo često.

prof-dr-almin-dautbegovic

Prof. dr. Almin Dautbegović: Jedinstven slučaj

– U praksi se, istina, susrećemo sa bespravnom gradnjom, pa i nastojanjima graditelja da naknadno ozakonie gradnju makar i sa sudskim parnicama.  Ali ovo je jedinstven slučaj meni poznat da građanin inicira rušenje bespravnog objekta, pri čemu se sukobi sa Općinom čija je inače briga bespravna gradnja. Pratio sam brojne primjere rušenja bespravnih objekata u susjednoj Hrvatskoj. Bilo je tu i važnih i značajnih ličnosti koji su vodile bitku za naknadnu legalizaciju objekata ali niko nije pokušao djelovati vaninstitucionalno i proizvesti paralizu institucija – kaže za Avaz prof. dr. Almin Dautbegović.  

Iz Tužilaštvu BiH je potvrđeno da je još uvijek aktivan predmet koji se odnosi na predistražnje radnje zbog krivičnog djela “nesprovođenje presuda Ustavnog suda”. A predistražuje se sutkinja Besima Ajanović kojoj je 18. maj možda posljednja šansa da dokaže da se ne nalazi u grupi koja organizirano opstruira izvršenje presude najviše sudske instance u državi.

Dnevni Avaz

NEMA KOMENTARA