21.3 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Sindikat metalaca 1. maja organizuje šetnju u Sarajevu

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku o održavanju protestne šetnje 1. maja u Sarajevu radi iskazivanja nezadovoljstva radnika u metalskom sektoru.

Prvomajska protestna šetnja kretaće se od Doma sindikata Bosne i Hercegovine prema Udruženju poslodavaca FBiH do zgrade Vlade Federacije BiH.

Glavni zahtjevi Sindikata metalaca FBiH odnose se na povećanje najniže neto satnice u Granskom kolektivnom ugovoru za metalski sektor sa 4,40 KM na 5,68 KM, kao i da u parlamentarnu proceduru budu hitno upućeni Zakon o minimalnoj plati i set fiskalnih zakona.

Iz Sindikata metalaca saopšteno je da će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni u razumnom roku, Upravni odbor tog sindikata razmotriti i donijeti odluku o narednim sindikalnim aktivnostima, uključujući i mogućnost generalnog štrajka na nivou grane metala u FBiH.

U ovom sindikatu podsjećaju da su u septembru prošle godine Udruženju poslodavaca FBiH dostavili zahtjev za početak pregovora o povećanju najniže satnice u Granskom kolektivnom ugovoru, te da do danas nije održan nijedan pregovarački sastanak, dok je Udruženje poslodavaca krajem februara ove godine donijelo odluku da ne postoje uslovi za početak pregovora, piše BHRT.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti