27.2 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Jula, 2024

Službenici u Parlamentu BiH i Vijeću ministara danima ne rade ništa jer su isključeni s interneta

Zaposleni u zgradi Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH danima ne mogu obavljati svoje radne obaveze jer je kompletna zgrada isključena s interneta zbog cyber napada.

“Molim da ne palite računare dok ne dobijete obavijest”, napisano je na vratima jedne od kancelarija. Ta obavijest još nije stigla.

Kako saznajemo, brojni zaposlenici već danima svoje radno vrijeme provode ne radeći ništa jer nemaju pristup računarima i internetu s obzirom da su tehničke službe isključile internet u kancelarijama dok se ne riješe problemi koji su počeli 9. oktobra nakon što su uočeni hakerski napadi na web stranicu Parlamenta BiH.

Tako je nemoguće provjeriti ili poslati email, printati dokumente i obavljati ostale poslove. Drugim riječima, cijeli radni proces je stao i niko ne zna kada će biti nastavljen.

Nemoguće pristupiti sajtovima Parlamenta i Vijeća ministara BiH
Nemoguće pristupiti sajtovima Parlamenta i Vijeća ministara BiH

Kako nezvanično saznajemo, postoji mogućnost da su napadi izvršeni putem jedne videoigre odnosno da je virus “zahvatio” servere dok se neko od uposlenika igrao tokom radnog vremena.

Internet stranicama Parlamenta i Vijeća ministara BiH nije moguće pristupiti, a na slučaju rade i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA).

Online sigurnost je inače veoma važno pitanje, a u kontekstu predstojećih Općih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo utjecati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

Početkom ovog mjeseca Obavještajno sigurnosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme, piše Klix.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti