18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Turisti osvojili Neum uprkos višim cijenama, evo za koliko je skuplje

Iako su cijene u Neumu više za oko deset odsto u odnosu na prošlu godinu, to nije spriječilo zaljubljenike u more da svoj ljetni odmor provedu u jedinom bh. mjestu na obali Jadranskog mora.

Da su plaže bile pune u predsezoni, ali da takve očekuju i u sezoni i postsezoni, potvrđuju naši sagovornici, a kako ističu ranije najave da će ova turistička sezona biti dobra, bile su tačne i obistinile su se.

Darijo Maslać, direktor prodaje i marketinga hotela “Vapore”, u razgovoru za “Nezavisne novine” kaže da su zadovoljni ovogodišnjom sezonom.

“Najave za tekuću sezonu počele su već u drugoj polovini prošle godine. Malo smo se pribojavali, jer su najave bile odlične, pa smo mislili, da se može desiti neki globalni događaj na koji mi ne možemo utjecati. Međutim, počinju se ostvarivati te najave”, ističe on.

Prema njegovim riječima, ovaj hotel je sa pripremama počeo još u februaru kako bi na vrijeme sve bilo spremno za goste, a već su april, maj i jun bili odlični i popunjeni gostima iz zemalja zapadne Evrope.

“Naravno, sedmi i osmi mjesec, kada je i pik sezone, očekujemo da će biti zaista dobri. Nadamo se da će se sve te najave obistiniti. Takođe, najave za postsezonu su dobre. Mi smo odlučili da će hotel ‘Vapore’ raditi tokom cijele godine”, kaže Maslać za “Nezavisne novine”.

Kako ističe, jedini bh. gradić na moru i lani je bio dobro posjećen, a i ove godine je zabilježen porast broja turista.

Kada je riječ o cijenama, Maslać navodi da su cijene skočile za oko 10 odsto, pa će tako i prihodovna strana biti malo bolja.

“Prihodovna strana će biti malo bolja, ali se nadamo da će na kraju godine i broj noćenja biti veći”, kaže on za “Nezavisne novine”.

Zadovoljan ovogodišnjom situacijom je i Tomislav Lovrić, vlasnik hotela “Jadran” i hotela “Marea”, koji ističe da je predsezona bila i više nego očekivano dobra.

“Glavna sezona se puni. Na 80 odsto smo popunjeni. Svaki dan nam dolaze rezervacije, što nas veseli. Postsezona je skoro cijela popunjena. U biti, generalno je dobra situacija”, govori Lovrić za “Nezavisne novine”.

Najviše turista, kako kaže, dolazi im iz zemalja okružena, odnosno Srbije i Hrvatske.

“Naravno, tu su i domaći turisti iz Bosne i Hercegovine”, kaže on i dodaje da većina gostiju u predsezoni i postsezoni dolazi iz Poljske, Austrije, Belgije i Francuske.

Da je došlo do blagog rasta cijena, potvrđuje za “Nezavisne novine” i Lovrić.

“Cijene se u Neumu nisu drastično mijenjale. Možda nekih 10 do 15 odsto, ali ne na svim stvarima. Hoteli su poskupjeli nekih desetak odsto”, objašnjava on.

Rast broja noćenja bilježe i u neumskom hotelu “Sunce”, a kako navodi Davor Krešić, direktor prodaje i marketinga hotela “Sunce”, predsezona im je bila dosta dobra.

“Bilježimo porast noćenja od deset odsto. Možemo biti i te kako zadovoljni. Najave za sedmi i osmi mjesec su standardno dobre budući da špica sezone nikada nije ni bila problematična”, ističe Krešić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, i rezervacije za postsezonu su već zabilježene u sistemu.

“Kad sve zbrojimo, možemo reći da će nam ova sezona biti bolja od prošlogodišnje. Ništa spektakularno, ali je opet bolja od prošlogodišnje”, zaključuje Krešić.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti