16.2 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

U BiH oko 700 hiljada komada ilegalnog oružja

Zločin u Lukavcu kod Tuzle pokazuje koliko smo postali agresivno društvo i koliko tu netrepeljivost osjete i djeca. Problem je i golema količina lako dostupnog ilegalnog oružja. Procjenjuje se kako u BiH na jedan komad legalnog oružja, dolazi barem sedam komada nelegalnog.

Ubistva, ranjavanja, ugrožavanje sigurnosti, razbojništva, nasilje u porodici uz upotrebu vatrenog oružja, gotovo je sto posto ilegalno posjedovanje. Maloljetnik koji je upucao nastavnika u Lukavcu učinio je to pištoljem preminulog djeda. Pištolj je, shodno procedurama trebao biti predat policiji nakon smrt, no to nije učinjeno.

“Ono što mi činimo i kako dolazimo do većine nelegalnog naoružanja to su akcije koje su usmjerene na neka druga krivična djela pa kod izvršilaca krivičnih djela onda pronađemo neko naoružanje koje je nelegalno za koje nemaju dozvolu, ali samo širom društvenom akcijom se može riješiti problem nelegalnog naoružanja, razvijanjem svijesti o tome da je to jako opasno po sve nas”, rekao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK za N1

Nakon tragedija u Srbiji, MUP Republike Srpske pokrenuo je akciju u školama “Oružje ne štiti, oružje ubija”. Pojedini kantoni u Federaciji BiH, pa tako i Tuzlanski krenuli su u provjere onih koji oružje posjeduju legalno, da li ga čuvaju na zakonom propisan način. Sve to nije bilo dovoljno da se tragedija spriječi.

“Razlog zašto se to nije radilo je neshvatanje ozbiljno tog problema, uvijek kada smo gledali slike u Velikoj Britaniji, SAD, da se ovakvi slučajevi dešavaju, to se tamo dešava, to se ne može kod nas desiti ili neće se to nama desiti, nismo imali razumijevanja institucija, ovdje one snose odgovornost”, rekao je Armin Kržalić, profesor na FKN.

Dakle, ilegalno oružje policija prikuplja slučajno. U akcijama koje prvobitno nisu usmjerene na to.

Tako je u različitim aktivnostima u protekloj godini u Kantonu Sarajevo oduzeto 17 pušaka i 69 pištolja. U Tuzlanskom kantonu 14 pušaka, 44 pištolja i jedan komad teškog oružja. Značajna količina oduzeta je u Zeničko-dobojskom kantonu: 66 pušaka, 49 pištolja, 4 ručne bombe, eksplozivne naprave, teško oružje. Policija HNK oduzeča je 75 komada ilegalnog oružja. Brčko Distrikt 19 pušaka, 26 bombi i tri tromblona. Republika Srpska oduzela je 411 komada ilegalnog oružja, ali i 518 komada legalnog zbog kršenja uslova državanja ili nošenja.

“Prema mojoj osobnoj procjeni vjerujem da u BiH trenutno ima oko sto hiljada registriranih nosilaca naoružanja a po procjenama međunarodnih organizacija ima čak sedam puta više, znači oko 700 hiljada komada ilegalnog oružja”, naveo je Zlatko Miletić, bivši direktor FUP-a.

Građani i pored zakonskih olakšica da neće krivično odgovarati ukoliko predaju oružje bez dozvole – to rijetko rade. Institucije sve ove godine nisu pronašle adekvatan model kako promijeniti svijest. Različite zakonske regulative na svim nivoima, nisu doprinijele rješenju.

“I u jednom kantonu je čak odobreno nabavka vojne puške 7.9 mm s optikom koja isključivo služi za uništavanje neprijatelja i žive sile, ne za lov“, kazao je Miletić.

Neki rješenje vide u rigoroznijim kaznama za one koji budu “uvaćeni” s ilegalnim oružjem. Instant određivanje zatvora, bez pretjeranih pravosudnih procedura.

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

Najnovije vijesti