13.4 C
Tešanj
Nedjelja, 19 Maja, 2024

U “Unico filter” njemački koncern “Mann Hummel” investirao 27 miliona KM

U moru sumnjivih i neuspješnih privatizacija u Bosni i Hercegovini nije lako pronaći primjer poštene i uspješne pretvorbe državnog u privatni kapital.

Primjer tešnjske fabrike za proizvodnju filtera nije usamljen, ali je, kao najuspješniji u našoj zemlji, a možda i regionu, svakako vrijedan pažnje.

Fabrika filtera “Unico filter” u Tešnju osnovana je daleke 1974. upravo zahvaljujući ugovoru sa njemačkim “Mann Hummelom”. Oko 31 godinu poslije tešanjska fabrika postaje dio svjetski uspješnog koncerna.

– Činjenica je da u Tešnju postoji odredjena industrijska kultura koja ne postoji samo u zadnjih deset godina. Ona dolazi u zadnjih 40 ili 50 godina. Trebamo samo da iskoristimo. Prisustvo “Mann Hummela” ovdje je višestruko značajno ne samo za našu fabriku nego za širi privredni ambijent koji jača iz dana u dan zahvaljujući novim iskustvima koja stičemo kroz stalne programe edukacija i usavršavanja u okviru našeg koncerna- kazao je Mahmut Galijašević, generalni direktor “Mann Hummel BA“.

Tešanj je iskoristio šansu te su u prošloj godini u fabrici su proizveli više od deset miliona filtera i ostalih komponenti zadržavši raniji prodajni brend “Unico filter” i ostvarili prihod od blizu 60 miliona maraka, a zahvaljujući novim ugovorima ove godine će biti za dva miliona veći.

Privatizacijski ugovor, potpisan 2005. godine podrazumijevao je da novi većinski vlasnik u naredne tri godine investira tri miliona maraka u fabriku i na poslu zadrži 425 radnika. Deset godina poslije koncern iz Njemačke je u tešanjsku fabriku investirao 27 miliona maraka i primio novih oko 150 radnika tako da broj uposlenih sada premašuje 580.

– Mislim da ne postoji radnik ovdje koji nije zahvalan za ovakvu privatizaciju i oni svojim zalaganjem na poslu evo danas pokazuju da će oni dati svoj doprinos u stvaranju još bolje korporacije i bolje firme na ovom području – poručio je Muhamed Bašić, predsjednik fabričkog sindikata.

Uz fabriku uspješno posluju brojne prateće kompanije, dobavljači i kooperanti. Posebno je značajna činjenica da tešanjska fabrika posjeduje sve certifikata od standarda kvalitete, do zaštite okoliša i izvozi 90 posto proizvodnje od čega čak 70 posto na zahtjevno tzržište EU.

Inače koncern “Mann Hummel” upošljava više od 16.000 radnika u 60 kompanija širom svijeta.

U prošloj godini grupacija je ostvarila prihod od 2,8 milijardi eura.

Autor: M.Čabrić –

Povezane vijesti

Najnovije vijesti