23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

VIDEO: Izloženo 950 eksponata golubova, 350 peradi, 100 ptica, 50 kunića

U organizaciji Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja u Tešnju je otvorena 16. Međugradska i 10. Međunarodna izložba sitnih životinja. I ove godine izložba sitnih životinja u Tešnju je opravdala očekivanja. Eksponate izlažu 22 udruženja iz Švicarske, Srbije i naše zemlje.

– Mi ove godine imamo 950 golubova, 350 peradi, stotinu ptica, pedeset kunića, osam akvarijuma za ribice tako da možemo reći da je ovo jedna od najraznovrsnijih i najljepših izložbi koje smo napravili u Tešnju – kaže Edin Jabandžić, predsjednik Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH.

Ovakve izložbe su veoam značajne i s aspekta zaštite autohotnih bh. vrsta. Zahvaljujući ovim aktivnostima BiH je zaštitila sedam autohtonih vrsta golubova. Same izložbe, ipak, nisu dovoljne, upozoravaju stručnjaci.

– Jer smo svjedoci da u ovom trenutku gubimo neke vrste koje su obilježje BiH kao države. Kao što je Buša, govedo, kao što je bh. Brdski konj, kao što smo, izgleda na putu da izgubimo jednu od najpoznatijih rasa pasa u evropi, ato je Tornjak-upozorava Velija Katica, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Država, u ovoj oblasti ne vodi dovoljno računa smatra Faik Hadfžimujić koji sa sitnim životinjama druguje punih 40 godina.

– Da više povedu računa o ovim udruženjima ovakvim koja imaju želju i koja pokazuju uspjehe, a mlade da se sklone sa ulice i da se zaljube u ovaj koristan i human hobi-kaže Hadžimujić.

Izložba traje do sutra kada će najuspješnijim izlagačim biti uručene medalje i priznanja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti