VIDEO: Izvođač radova tvrdi da su poštovali građevinske kriterije

VIDEO: Izvođač radova tvrdi da su poštovali građevinske kriterije

212
0
PODIJELI

Dan nakon nesreće u centru Sarajeva, prilikom koje su u urušavanju dijela objekta poginula dva građevinska radnika, otvaraju se brojna pitanja koja se tiču, prvenstveno, sigurnosti na radu, sigurnosti za građane, te odgovornosti.

Struka ističe da zakonska regulativa dovoljno definiše i same uvjeta rada u građevinskom sektoru, samo je pitanje koliko se pojedine firme pridržavaju određenih mjera i propisa.

Nerman Rustempašić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, navodi da postoje individualno-kolektivne mjere zaštite na radu, koje se tiču rada na visini i mogućnost pada, dubine na opasnim mjestima, posebno prilikom rada na teškim gabaritnim elementima na gradilištu kao što su oplate ili rad na skeli.

Upravo je ovaj kompleksni građevinski materijal nanio veliku materijalnu štetu – a dva radnika su smrtno stradala..

O konačnim posljedicama niko još ne želi govoriti. Iz općinske službe kažu da je urbanistička saglasnost izdata 2013. godine, a u njoj su navedeni svi uslovi i kriteriji u skladu sa regulacionim planom gradskog centra Marijin-Dvor.

“Uvjeti su urbanističko-tehničkog karaktera i navedeni su u urbanističkoj saglasnosti. U njoj se propisuje koje su to dimenzije objekta, horizontalni i vertikalni gabariti, pristup samom objektu, sadržaj, namjena. U desetak-petnaest tačaka su navedeni ti uslovi”, kazala je Alma Sadiković, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Uprava firme koja je izvođač radova na objkektu, iako pod stresom, hitno radi na uklanjanju posljedica, koje ni sami, kako kažu, nisu mogli predvidjeti. Navode da posjeduju svu građevinsku te zadovoljavaju sve administrativne kriterije.

“Šta se desilo – to će reći odgovorni ljudi iz struke”, kazao je Miralem Jahić, tehnički direktor Famus gradnje.

A struka je na terenu. Na mjestu nesreće bili su kantonalni tužilac, vještaci građevinske struke, kao i inspektori zaštite na radu.

“Kako se radi o tragičnoj nesreći sa smrtnim posljedicama bilo kakve izjave do okončanja istražnog postupka u Kantonalnom tužilaštvu ne mogu se davati”, kazala je Munevera Migić, urbanističko-građevinska inspektorica Općine Centar.

Iz Tužilaštva navode da poduzimaju sve kako bi se u što kraćem roku rasvijetlile sve okolnosti i činjenice vezane za ovaj događaj.

U funkciji dvije saobraćajne trake

Dvije trake su od 18.35 sati večeras u funkciji za saobraćaj automobila u ulici Hiseta na potezu od Marijin-Dvora prema Skenderiji.

Ostale dvije saobraćajne trake na toj dionici još nisu u funkciji.

Tramvajski saobraćaj funkcionira na relaciji Ilidža – Željeznička stanica.

Tuga u Koprivcima i Dobropolju kod Tešnja

Nakon pogibije radnika Enesa Halilovića iz Koprivaca i Razima Halilovića iz naselja Dobropolje kod Tešnja, ovaj dio naše zemlje obavijen je velom tuge. Rodbina, komšije i prijatelji dijele bol s porodicama poginulih, koje su teško smogle snage za razgovor.

Pred kućom Razima Halilovića u kojoj je živio sa nezaposlenom suprugom Dževdetom, sinom i kćerkom, bol i tuga za izgubljenim. Niko od njih nema snage za razgovor.

Desetak kilometara dalje selo Koprivci. Pred kućom Enesa Halilovića tišina, ista kao u Dobropolju. Iza njega ostala je nezaposlena supruga i dvoje djece, kao i neutješni otac Ismet.

Rodbina i komšije su tu da podijele bol s porodicama poginulih, koje su teško smogle snage za razgovor. Ipak, upozoravaju da bi stanje sigurnosti u građevinarstvu moralo biti bolje, kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve nesreće.

Federalna.ba

NEMA KOMENTARA