2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

VIDEO: Mann Hummel ostvario prihod od 60 miliona maraka u prošloj godini

Kako izgleda uspješna privatizacija – kada investitor ne samo da ispuni sve odredbe kupoprodajnog ugovora već preduzeće vodi i dalje u razvoj, te osvajanje novih tržišta. Federacija plus posjetila je tešanjsku fabriku za proizvodnju filtera.

Privatizacijski ugovor koji je potpisan 2005. godine podrazumijevao je da novi većinski vlasnik u naredne tri godine investira tri miliona maraka u fabriku i na poslu zadrži 425 radnika. Deset godina poslije koncern iz Njemačke je u tešanjsku fabriku investirao 27 miliona maraka i primio novih oko 150 radnika.

Fabrika je osnovana daleke 1974. Rijedak je ovo primjer uspješne privatizacije i poštovanja svih klauzula kupoprodajnog ugovora. Dio su svjetski uspješnog njemačkog koncerna koji zna kako to izgleda kad se iskorisiti dobra poslovna šansa.

U prošloj godini proizveli su blizu osam miliona filtera i ostvarili prihod od blizu 60 miliona maraka. Ove godine prihod će biti za dva miliona veći.

Uz fabriku uspješno posluju brojne prateće kompanije. Među njima i Eko servis, koji s 20 uposlenih ostvaruje blizu trećine ekonomske aktivnosti. O ekologiji su mnogo, kažu, naučili od Nijemaca. Tvrde da ISO standard 14001 implementiraju na mnogo rigorozniji način nego što su to zakonski okviri u BiH.

Političarima je ostalo jedino da potvrde da u ovom slučaju nije bilo privatizacijske greške i da se to vidi u ekonomskom ogledalu ovog preduzeća. A zašto oni ne doprinesu više u stvaranju boljeg imidža zemlje i poslovnog ambijenta za priliv novih investicija – ostaje veliko pitanje.

Posebno je značajna činjenica da ova tešanjska fabrika izvozi 90 posto proizvodnje od čega glavninu na zahtjevno tzržište EU-a.

Federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti