21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

VIDEO: Projekat za poticaj poduzetništvu mladih u Tešnju

Već tri godine u Tešnju iz općinskog budžeta izdvajaju u prosjeku po 50.000 KM za poticaj poduzetništvu mladih. Do sada je, zahvaljujući ovome vlastiti biznis pokrenulo 15 mladih ljudi koji su osigurali stalni posao za 22 nezaposlene osobe.

Iako Tešanj slovi za sredinu sa razvijenim poduzetništvom i privrednom aktivnošću i ovdje broj nezaposlenih premašuje 8.000. Među njima je najviše mladih koji kroz ovaj općinski projekt pokušavaju pokrenuti vlastiti posao.

Već tri godine za ovo se iz općinskog budžeta izdvaja po 50.000 maraka.

“Sredstva su namijenjena za troškove registracije firme, za PiO uposlenika u prvoj godini poslovanja i dio zakupnine u prve tri godine poslovanja”, kazao je Mirnes Dedukić, službenik za mlade u Općini Tešanj.

Kako bi osigurali što veću efikasnost projekta organizatori su za aplikante organizirali i stručna predavanja.

“Ti fondovi ne smiju biti cilj niti motiv za pokretanje. Znači, ovdje je važna ideja, važno je prepoznati neku potrebu kupaca na tržištu, a onda ćemo kroz ova predavanja pomoći njima da pretoče to u odredjene poslovne planove”, istakao je predavač Semir Sejdinović.

U protekle tri godine, zahvaljujući ovom projektu 15 mladih je pokrenulo vlastiti posao, što je rezultiralo otvaranjem 22 nova radna mjesta.

federalna.ba/Videoprilog Muhameda Čabrića

Povezane vijesti

Najnovije vijesti