13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

VIDEO: Stanovnici Tešnja se i ove godine suočavaju sa redukcijama vode

Usljed visokih temperature i nepovoljne hidrološke situacije, stanovnici Tešnja se i ovog ljeta suočavaju s redukcijama u snabdijevanju pitkom vodom. Potrošnja vode je porasla za 80 procenata, a apeli nadležnih da se smanji potrošnja nisu naišli na razumijevanje građana zbog čega je ponovo na snazi prvi stepen redukcije. Kako sada stvari stoje Tešanj u dogledno vrijeme neće riješiti problem nedostatka pitke vode.

Iako slovi za jednu od ekonomski najperspektivnijih sredina u BiH, Općina Tešanj i ove godine muku muči s nedostatkom pitke vode. Ograničenja u snabdijevanju, za razliku od građana, za sada je pošteđena privreda. Isključenja vode u večernjim satima neprijatno su iznenadila i građane koji ljetne odmore provode u Tešnju.

U komunalnom preduzeću ističu kako je potrošnja povećana za 80 procenata. Pozivi građanima na racionalniju potrošnju vode nisu imali efekta.

„To je neracionalna potrošnja vode, promjena navika građana. Točenje bazena za kupanje bez potrebe pri velikim vrućinama i neke promjene koje se dešavaju u poljoprivredi, povećanje plasteničke potrošnje“, kaže Himzo Bošnjak, izvršni direktor za tehničke poslove KP „Rad“, Tešanj.

Kako bi unaprijedili stanje u Tešnju su u proteklih nekoliko godina proširili izvorište u Jelahu, izgradili novi bunar u Miljanovcima i projektovali dva bunara u Jelah Polju. Trenutno je na mrežu priključeno oko 6.600 potrošača što je polovina ukupnog broja stanovnika Tešnja. Građani smatraju da se moglo uraditi više.

„Na teritoriji Tešnja ne postoji adekvatan izvor koji bi podmirio sve potrebe u budućnosti Općine“, dodaje Bošnjak.

Od 65 sekundnih litara Tešanj trenutno, zbog vrućina, može računati na polovinu. Rješenje je oživljavanje prijeratnog regionalnog vodovodnog projekta „Marica“ kod Teslića. Malo je, međutim, vjerovatno da će se to dogoditi kako zbog visoke cijene, političkih razloga, ali i činjenice da susjedne općine Usora, Teslić, Doboj i Maglaj nemaju problema u snabdijevanju vodom svojih građana.

federalna.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti