VIDEO: Studentima i učenicima u Jablanici uručene stipendije

VIDEO: Studentima i učenicima u Jablanici uručene stipendije

271
0
PODIJELI

Članovi UG “Tragovi Crni Vrh” i ove su godine za studente i učenike generacije iz šest udaljenih naselja tešanjske općine osigurali stipendije.

13 studenata i učenik generacije mjesne OŠ u Jablanici dobili su stipendije od po 100 KM. Ovo je šesta godina kako ovo Udruzenje na ovaj način pomaže studentima u naseljima u kojima su nekada i sami živjeli.

Na skromnoj svečanosti u Jablanici studentima su i ove godine uručene stipendije od po stotinu KM. Nažalost, studenti u našoj zemlji, za razliku od kolega u Evropi, nemaju mnogo mogućnost da se školuju uz rad.

„U državi kakva jeste nema načina da se radi i da se finansira iz nekog drugog prihoda, pa bilo kakva pomoć dobro dodje“ , govori Belma Torić, jedna od studentica.

„Puno mi znači zato što ljudi koji su iz moje sredine nisu zaboravili na nas“ , rekla je Amina Plančić, jedna od dobitnica stipendije.

„I ovi koji su nam dodijelili tu pomoć ostave nama kao zadaću da slijedećim učenicima generacije i uz aktivnosti na očuvanju kulture i tradicije šest udaljenih naselja tešanjske općine, u Udruženju „Tragovi Crni Vrh“ već šest godina finansijski pomažu školovanje studenata iz ovoga kraja.

„To je više moralna podrška studentima i učeniku generacije da znaju da mogu računati na sve one koji žive ovdje, ili žive negdje drugo, a sa ovih su područja“ , rekao je Adnan Lihić, sekretar UG „Tragovi Crni Vrh“, Tešanj.

U protekle tri godine za stipendiranje studenata je iz općinskog budžeta izdvojeno oko milion maraka.

„Pored toga veliki broj privrednika se uključuje u takvu aktivnost pa dodatno stiipendira studente,“ riječi su Suada Huskića, načelnik Općine Tešanj.

Iz raznih izvora u Tešnju je stipendijama obuhvaćeno oko 700 studenata.

federalna.ba

NEMA KOMENTARA