18.1 C
Tešanj
Subota, 23 Septembra, 2023

VIDEO: Usora dobija Dobrovoljno vatrogasno društvo

Uz Jelah i Tešanj i Usora će uskoro dobiti Dobrovoljno vatrogasno društvo. Naime, grupa entuzijasta iz usorskog Sokolskog društva, uz podršku lokalne vlasti i nekoliko vatrogasnih društava iz BiH i Hrvatske, pokrenuli su inicijativu za formiranje DVD-a. Od ovoga će najviše koristi imati stanovnici u dolini Usore jer će, formiranjem jos jednog društva protivpožarna zaštita u ovom dijelu naše zemlje biti dodatno poboljšana.

Organizatori planiraju najviše pažnje posvetiti radu sa mladima. Pomoć lokalne zajednice nije izostala, a na osnivačkoj skupštini podrška je stigla od DVD iz Zenice, Jelaha, Tešnja i susjedne Hrvatske.

„Imajući u vidu činjenicu da počinjemo doslovce na ledini, nadamo se u skorijoj budućnosti potpori dobrovoljnih vatrogasnih društava kako iz BiH, tako i Hrvatske“, rekao je Željko Joskić, predsjednik IO za formiranje DVD u Usori.

Kao i u drugim oblastima gdje su volonterizam i entuzijazam, tako i u vatrogastvu nema dovoljno razumijevanja vlasti. U Hrvatskoj je nešto bolje u odnosu na zemlje regiona.

„Pa, možda u jednom pogledu jeste bolje, ali mislim da je to u komplektnoj bivšoj Jugoslaviji podjednako. To je jedna tradicija koju treba nastaviti i koja je potreba našeg današnjeg društva“, ističe Josip Molnar, predsjednik Vatrogasne zajednice Baranja, Hrvatska.

Od formiranja još jednog vatrogasnog društva u dolini Usore najviše koristi će imati stanovnici ovoga kraja.

federalna.ba/videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Povezane vijesti

Najnovije vijesti