16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

BiH: Sve je jasnija kriminalna veza policije i narko-mafije

Hapšenja koja se jutros odvijaju u Banjoj Luci i Bosanskog Gradišci ponovo pokazuju koliko je policijsko-obavještajni sektor uvučen u narkoposlove i koliko su isprepletene veze ova dva tabora koji bi trebali biti u totalnoj antagonizaciji.

Kako je Raport potvrđeno među četiri uhapšena su i pripadnici OSA-e te Granične policije.

Prema istim informacijama radi se o Robertu Radonjiću (OSA) te Siniši Raketi (GPBiH).

Oni su uhapšeni u nastavku akcije u kojoj je uhapšen Bojan Cvijetić, bivši savjetnik ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Cvijetić je označen kao jedan od šefova velike narkogrupe koja je rasturala ogromne količine narkotika.

Zanimljivo je da je prilikom hapšenja Cvijetića kod njega pronađen dokument OSA-e koji je navodno stigao od austrijske obavještajne agencije, a prema nekim informacijama taj dokument je Cvijetić dobio upravo od Radonjića. U tom dopisu, obavještajna služba Austrije davala je najnovije informacije OSA-i o narko-tržištu, a one su očito utabanim kanalima iz OSA-e stigle do narkomafije koja je time dobila vrijedne informacije.

Cvijetić je, prema novim mjerama zabranjeno kretanje izvan Banje Luke (on je navodno pristao na određenu saradnju sa Tužilaštvom BiH pa je pušten uz mjere zabrane), a nedavno je Raport objavio da je Cvijetić prodao stan Draganu Mektiću.

Mektić tvrdi da je stan kupio davno, ali da je tek sad završio papire, a nejasno je kada i kako, jer je Cvijetiću blokirana sva imovina. I to je postalo predmet nove istrage.

Pored ovih hapšenja, ranije su zbog istih kriminalnih veza privođeni također granični policajci koji su odavali informacije o patrolama na granici, kako bi mafijaši lakše prenosili drogu, ali i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Prema našim informacijama, hapšenja koja se trenutno dešavaju samo su vrh ledenog brijega, a već smo objavili da je raspakivanje sky aplikacije, koju su koristile kriminalne grupe, donijelo gomilu informacija istražiteljskim timovima. Ono što je posebno šokantno jeste da se iz komunikacija vidi da su narkomafije faktički upravljalje pojedinim službenicima FUP-a, SIPA-e i OSA-e, te da su uvijek bile dobro informirane o aktivnostima policijskih i obavještajnih agencija, piše Raport

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti