20.1 C
Tešanj
Srijeda, 19 Juna, 2024

Godinama kćerku držala zaključanu kao roba: Kad smo ušli u stan ležala je na podu…

Stanovnice jedne općine na sjeveru Crne Gore 17. januara ove godine smještene su na odjeljenje psihijatrije, nakon što je, kako tvrde mještani koji su prijavljivali slučaj, četrdesetjednogodišnja djevojka više od 10 godina provela u svojevrsnom ropstvu – zaključana u stanu.

Mještani su za Vijesti.me ispričali da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži kćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovorali da nemaju zakonskog osnova da reaguju.

Jedan od stanovnika tog kraja ispričao je da djevojku nije vidio 10 do 15 godina.

– Riječ je o djevojci koja je u osnovnoj i srednjoj školi bila odličan đak, druželjubiva. Za razliku od nje, majka je bila drugačija – rijetko kome bi se javila kada prođe pored njega, nije imala prijatelja. Djevojka je otišla da studira van Crne Gore, i od tada se sve promijenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo.

On kaže da su u početku majka i kćerka znale da prošetaju gradom i da je djevojka odjednom “nestala”.

– Dok su šetale, nisu komunicirale sa mještanima. Odjednom, djevojku više nismo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i vidio šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvijek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva.

O tome koliko je sistem zakazao svjedoči i događaj iz 2021. godine, koji opisuje sagovornik. On tvrdi da se dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata, pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja:

– Ušli smo preko balkona i vidjeli djevojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali.

Tvrdi da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htjela da im otvori vrata.

– Kako su mi rekli, tri puta su slali zahtjev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Prije dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan, što je i urađeno – ispričao je sagovornik za Vijesti.

Priča da je djevojku zatekao u istom položaju i na istom mjestu gdje je vidio i prije tri godine:

– Bila je zgrčena, ništa nije pričala i samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo kćerku, ali su obje kolima hitne pomoći, i uz prisustvo policije, odvezene i smještene na odjeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovora – kazao je.

Iz bolnice su za Vijesti kazali da je djevojka na odjeljenju psihijatrije liječena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika.

Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog “maltretiranja i fizičkog zlostavljanja kćerke”.

Djevojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg liječenja i dijagnostike.

Kada je 17. januara ove godine dovezena u bolnicu, službenik MUP-a je zdravstvenim radnicima saopćio da nisu vidjeli da je pacijentkinja izašla iz kuće 10 godina.

Majka je ljekarima navodno kazala da je prije više od deset godina sud naredio njeno posmatranje i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gdje je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze…

Za Vijesti je rečeno da je ispričala i da je kćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila “injekciju u vrat”, i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je “kroz zid” čula da komšije hoće da je likvidiraju…

Iako mještani tvrde da su slučaj više puta prijavljivali policiji, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore naveli su da to nije tačno, već da je Centar za socijalni rad tokom 2022. prijavio da postoji sumnja da je u pomenutom slučaju riječ o zanemarivanju.

– Nakon toga je izvršena provjera navoda i utvrđeno je da djevojka živi sa svojom majkom, da se ona slobodno kreće i obavlja komunikaciju putem telefona (majka ljekarima kazala da ne hoda i ne priča, prim. aut.), a o čemu je obaviješten državni tužilac i podnosilac prijave – navodi se u odgovoru MUP-a Crne Gore.

Pojašnjava se da su, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad od 9. januara ove godine, službenici policije, u koordinaciji sa državnim tužiocem, 17. januara iz stana odveli majku i kćerku i, uz pratnju Službe hitne medicinske pomoći, smjestili ih u bolnicu, pišu Vijesti.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti