12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Inspektori kladionicama izrekli kazne u iznosu od 60.900 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog,  Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona izvršili 31 kontrolu priređivača igara na sreću.

Inspektori su 17. avgusta “češljali” kladionice u općinama: Centar, Novi Grad, Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Lukavac, Doboj-Istok, Živinice, Tuzla, Kalesija i Banovići, Vitez, Fojnica, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje, Zenica, Žepče, Visoko i Kakanj.

U izvršenim kontrolama otkrivena su dva neprijavljena radnika i 16 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, u 34 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 60.900 KM.

– Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima – saopćeno je.

Porezna uprava FBiH također poziva i građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu mogu anonimno dostaviti putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“, piše Avaz.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti